Gepubliceerd op
01/07/2025

Artikel van De Tijd – 01 juli 2025


Recordaantal kopers krijgt voordelige Vlaamse Woonlening


De Vlaamse Woonlening, bedoeld voor mensen met een bescheiden inkomen, werd vorig jaar 6.623 keer toegekend. Dat is een record en bijna een verdrievoudiging tegenover 2019.
De Vlaamse Woonlening is een voordelig woonkrediet voor mensen met een bescheiden inkomen. Ze kan aangevraagd worden voor de aankoop van een huis of een appartement (eventueel gecombineerd met renovatiewerken) in het Vlaams Gewest, maar ook voor het behoud van een woning na een scheiding of enkel renovatiewerken.
In vijf jaar is het aantal aanvragen bij het Vlaams Woningfonds voor die lening fors gestegen: van 2.480 in 2019 naar bijna 8.000 in 2024. Vorig jaar werd een recordaantal van 6.623 leningen effectief toegekend, goed voor een toekenningsgraad van 84 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit). In 2019 werden 2.323 leningen toegekend.

‘223.215 euro
ontleend bedrag


Gemiddeld wordt 223.215 euro ontleend bij het Vlaams Woningfonds.’

Een lening kan niet toegekend worden om diverse redenen, bijvoorbeeld omdat niet voldaan wordt aan de voorwaarden (zie verder), omdat de ontlener niet akkoord gaat met de voorgestelde leningsvoorwaarden of omdat de aankoop of verbouwing uiteindelijk niet doorgaat.
Het gemiddelde ontleningsbedrag lag in 2024 op 223.215 euro per aanvraag. ‘Bijna de helft van de toegekende leningen ging gepaard met renovaties of energiebesparende ingrepen’, zegt Mertens. Voor leningen die gecombineerd worden met een renovatie bedraagt het gemiddelde bedrag 252.000 euro.


Vooral gezinnen met kinderen


Een belangrijk voordeel van de Vlaamse Woonlening is dat tot 100 procent van de aankoopprijs geleend kan worden, iets wat bij commerciële banken vaak niet mogelijk is. De rentevoet wordt berekend op basis van het inkomen, de gezinstoestand, de ligging van de woning, de looptijd van de lening en de referentierentevoet.

‘De rentevoet wordt berekend op basis van het inkomen, de gezinstoestand, de ligging van de woning, de looptijd van de lening en de referentierentevoet.’

Vooral gezinnen met kinderen doen een beroep op de Vlaamse Woonlening: in 2024 maakte die groep 44,1 procent van de toegekende leningen uit. De tweede en derde grootste groep leners zijn de alleenstaanden (25,5%) en de eenoudergezinnen (23,5%).
‘Er moet sterk ingezet worden op de bekendheid van de lening bij de juiste doelgroepen’, zegt Mertens. CD&V heeft een voorstel klaar waardoor Vlamingen alle informatie gebundeld zullen kunnen terugvinden.


Voorwaarden


Om een Vlaamse Woonlening te krijgen, moet het belastbaar inkomen van de ontlener beperkt zijn. De maxima verschillen naargelang de gezinssamenstelling en de ligging van de woning. Zo mag het jaarinkomen van een alleenstaande zonder personen ten laste maximaal 47.024 euro bedragen. In bepaalde steden en gemeenten zoals Antwerpen, Gent en Leuven ligt de grens op 49.263 euro. Voor gezinnen is dat 70.528 euro of 73.886 euro, te vermeerderen met een toeslag voor personen ten laste.
Ook de verkoopprijs van de woning moet beperkt blijven. Afhankelijk van de ligging bedraagt de verkoopwaarde 287.600 euro, 316.300 euro of 345.100 euro. Als het gezin personen ten laste of kinderen jongeren dan zes jaar telt, gelden hogere grenzen.
 

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. EIke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@Iicense2puhlish.be

afbeelding van gezin - ter illustratie