Gepubliceerd op
16/02/2024

Wie een huis wil kopen, vindt steeds vaker de weg naar het Vlaams Woningfonds 

De Vlaamse woonlening is vooral interessant voor jongeren.

De Vlaamse woonlening is vooral interessant voor jongeren. — © Fred Debrock

De Vlaamse overheid leende afgelopen jaar bijna 1,5 miljard euro uit om inwoners te helpen bij het aankopen of verbouwen van een woning. Het aantal verstrekte leningen steeg met 42 procent.

Pascal Dendooven - De Standaard 15/2/2024

Wie een bescheiden inkomen heeft, en toch een eigen woning wil kopen in Vlaanderen of renovatiewerken aan zijn woning wil uitvoeren, kan terecht bij het Vlaams Woningfonds. Wie voldoet aan een aantal voorwaarden, kan zelfs 100 procent van de aankoopprijs van het huis lenen. Steeds meer Vlamingen vinden de weg naar die Vlaamse woonlening, blijkt uit de cijfers van 2023. In een jaar tijd is het aantal afgesloten ­leningen gestegen van 4.529 naar 6.469, een stijging met 42 procent.

“Die stijging is vooral te ver­klaren door de duurdere rente voor woonkredieten op de reguliere markt”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Door de duurdere woonkredieten op de privémarkt, klopten meer mensen met een bescheiden inkomen aan bij het Vlaams Woningfonds. Vlaanderen blijft de verwerving van een eigen woonst subsidiëren, omdat dat volgens Diependaele de beste vorm van pensioensparen is en de beste verzekering tegen ­armoede. 

Vooral jongeren

De vastgoedmarkt koelde vorig jaar dan wel af, maar dat was niet te merken bij het Vlaams Woningfonds. Het overheidsagentschap ontving 7.554 leningsaanvragen, een stijging met 18 procent tegenover 2022. Daarvan werden er 6.469 toegekend, goed voor een ­gezamenlijke waarde van 1,438 miljard euro. In euro’s is dat een toename met een derde tegenover 2022 en zelfs met 53 procent tegenover 2021.

Doordat er niet alleen geleend kan worden voor de aankoop van een woning, maar ook voor de ­registratierechten en notariskosten, is de formule vooral interessant voor jongeren. 

De berekening van de rentevoet bij de Vlaamse Woningfonds is ­gebaseerd op verschillende fac­toren, zoals de rente op overheidsobligaties, het inkomen, de gezinstoestand, de looptijd van de lening en de ligging van het vastgoed. Op de particuliere markt bedroeg de rente voor een lening op 25 jaar in december nog 3,25 procent, terwijl dat bij het Vlaams Woningfonds gemiddeld 2,44 procent was.

Inkomensgrenzen

Het gemiddelde geleende bedrag bedroeg eind vorig jaar 222.281 euro, op een looptijd van 25 jaar. Gemiddeld werd maandelijks 967 euro afbetaald, wat neerkomt op 30 procent van het totale gezinsinkomen van de leners. 

Er gelden verschillende inkomensgrenzen in functie van de gezinstoestand en de ligging van het pand. Op de website van het Vlaams Woningfonds staat een handige simulatiefunctie om te berekenen hoe hoog uw inkomen mag zijn. Een alleenstaande met één persoon ten laste die een pand wil kopen in Antwerpen mag bijvoorbeeld 75.921 euro verdienen. Los van de website, zijn er ook vijf provinciale kantoren waar kandidaat­-ontleners terechtkunnen en elf woonmaatschappijen die erkend zijn als kredietbemiddelaar.

Vijftig dagen wachten 

Vanwege de sterk stijgende vraag maakt de Vlaamse regering bijkomend 250 miljoen euro vrij, waardoor het Vlaams Woningfonds dit jaar voor ruim 1,5 miljard euro aan leningen kan verstrekken. 

Wie een dossier indient, moet wel geduld kunnen oefenen. Hoewel de wachttijden korter worden, was het begin 2023 gemiddeld nog altijd 70 dagen wachten op een beslissing. Eind 2023 was dat gezakt naar 49 dagen. Die relatief lange periode is wellicht het belangrijkste nadeel voor zowel koper als verkoper. 

 

Vlaams Woningfonds