Sociaal huren

Ingevolge een beslissing van de Vlaamse Regering is er vanaf 1 juli 2023 in Vlaanderen nog slechts één centrale woonmaatschappij per gemeente/regio.

De verhuuractiviteiten van het Vlaams Woningfonds zullen worden overgenomen door deze woonmaatschappijen. Voor een aantal gemeenten is dit reeds gebeurd. Via deze website houden we je op de hoogte van de verdere overdrachten aan de woonmaatschappijen.

Ben je al huurder van het Vlaams Woningfonds? Maak je geen zorgen. Alle lopende huurovereenkomsten worden overgenomen door de woonmaatschappijen. Als kandidaat-huurder behoud jij je inschrijvingsdatum.

Inschrijven voor een sociale huurwoning gebeurt voortaan online

Inschrijven voor een sociale huurwoning gebeurt vanaf 2 januari 2024 online. Vanaf dan is er in Vlaanderen namelijk één digitaal platform voor alle inschrijvingsdossiers. Je start jouw dossier volledig zelf op, digitaal en veilig. Het Agentschap Wonen in Vlaanderen beheert dit centraal inschrijvingsregister (CIR). Je kan je dus niet meer inschrijven bij het Vlaams Woningfonds.

 Jouw bestaande kandidatuur bij het Vlaams Woningfonds wordt opgenomen in dit centraal inschrijvingsregister. Je ontvangt hierover nog een brief  van de woonmaatschappij die werkzaam is in jouw regio.

Om de overgang naar dit centraal inschrijvingsregister vlot te laten verlopen, wordt er vanaf  november 2023 een ‘freezeperiode’ ingelast en kan je je niet meer inschrijven bij het Vlaams Woningfonds. Vanaf 2 januari 2024 kan je opnieuw terecht op de website www.vlaanderen.be/sociaalhuren en jezelf registreren als kandidaat-huurder. Ook alle aanpassingen aan jouw bestaande kandidatendossier dien je via deze website door te voeren.

Heb je hulp nodig of vragen over je inschrijving? Dan kan je vanaf 2 januari 2024 terecht bij jouw lokale woonmaatschappij. Dit is de organisatie die verantwoordelijk is voor sociaal wonen in jouw regio. Je vindt de woonmaatschappij in jouw buurt via www.vlaanderen.be/wonen-in-vlaanderen/zoek-een-woonmaatschappij